Make your own free website on Tripod.com

Etimologija školskih izraza

DOBAR DAN, JA SAM ČEPULJA!

Ako zavirite u bilo koji srpski rečnik pod slovom Č nećete naći reč čepulja. Ali, zato smo mi tu da objasnimo, obrazložimo i za vas napišemo. (Zbog povećanog broja čepulja po školama, sem ovog vrlo se često mogu čuti i drugi nazivi za ovu specifičnu osobu, kao na primer uvlakača ili šlihtara).

Pretpostavimo da je reč čepulja izvedena od reči čep i da zbog toga svaka čepulja ima sličnosti jednog čepa. Čep je neizostavni deo svake flaše, a paralelno sa tim, čepulja je neizostavni deo svakodnevnog školskog života. Čepulje možemo primetiti u prvim klupama, jer su odatle njihove telepatske moći najjače. Takođe, možemo ih sresti i na hodniku kako svesrdno podržavaju profesora klimajući glavom na svako pitanje i odgovor. Uvek spremne na pregršt hvala i komplimenata one imaju svoj proveren scenario. Pa tako kad se oglasi zvono za početak časa svaka čepulja nalazi se uredno na svom mestu pripremljena za već smišljenu scenu. Profesor ulazi u učionicu i čepulja ga pozdravlja ozarenim smeškom.Kada profesor upisuje čas, čepulja prijavljuje sve odsutne, čak i one koje ne bi trebalo. U toku predavanja čepulja svaku profesorovu reč prati odobravanjem, uz neizostavno klimanje glavom, kada profesor ne može da umiri odeljenje čepulja uvek priskače u pomoć.

Tako bi izgledala scena iz beskrajno dugačkog čepuljinog scenarija. A kada sve ideje presuše, čepulji uvek ostaju suze i plač. To je poslednje oružje kojim se dotična koristi. I kada dotle dođe, onda je njenoj čepuljskoj karijeri došao kraj.

To bi bile neke od osobina i načina delovanja već dobro poznatih čepulja. Pa ako slučajno na nekom primetite nešto od gore spomenutog, znajte da imate posla sa ...

I na kraju, ne treba zaboraviti da je životni san svake čepulje da postane POLTRON.

Za vas stručno analizirala Maja Rapaić II-5


Prethodna strana Sadrzaj Sledeca strana