Make your own free website on Tripod.com

Sportska strana

Mali oglas
Sifra "Navali narode"

Znam i dzudo
I karate
Bijem odmah
Il na rate

(Lj. Rsumovic)


KARATE

Ovaj borilacki sport se temelji na vestinama kineskog saolinskog boksa iz sestog veka (japanski kempo). Karate su razvile nenaoruzane narodne mase, da bi se odbranile od naoruzanih japanskih tlacitelja, oko 1500-te godine. Funakosi Gisin je preneo ovu vestinu u Japan, dvadesetih godina ovog veka, gde je usavrsena i pretvorena u takmicarski sport sa odredjenim pravilima. U Japanu ima pet glavnih stilova karatea: Sotokan, Vado-riu, Godzo-riu, Sito-riu i Kiokunsikai koji se medjusobno razlikuju po tome koliko koji od tih stilova pridaje vaznosti brzini, snazi itd. Ostali stilovi su: Sankukai, Sotokai i Sukokai. Vu su je opsti termin, koji obuhvata sve kineske borbene vestine. Kung fu je jedan od vidova tih vestina koji je postao popularan posredstvom filma. Vodeci majstori medju karatistima u Japanu nose crni pojas i rangirani su po tzv. dan stepenima od 1 do 10.

 

JELENA RAJCIC, rodjena 13. oktobra 1980. godine, ucenica IV-7. Trenira karate, sport koji joj je doneo puno lepih trenutaka i pobeda na takmicenjima.

Kako si pocela da se bavis ovim sportom?
J: Sasvim slucajno, moj brat je bio taj koji je prvi poceo da se interesuje za karate. Ja sam pocela uz njega da treniram kako bih mu pravila drustvo. Vremenom sam zavolela ovaj sport i nastavila da treniram sa puno elana.

Koliko dugo vec treniras?
J: sedam godina.

Nosilac si kog pojasa?
J: Crni pojas.

Sta je ono sto te motivise u ovom sportu?
J: Uglavnom su to pobede na takmicenjima na kojima sam vrlo uspesna. Svaka pobeda mi daje motiv za dalja takmicenja i nove pobede. Moram da spomenem i mog trenera Vladu bez cije podrske ne bih uspela.

Da li imas tremu pred mec?
J: Uvek postoji neka doza treme koja vec nestane kada mec pocne.

Kako se osecas u trenutku borbe?
J: U toku meca vrlo je bitna koncentracija koja je kod mene uvek prisutna - znaci potpuno se iskljucim, usredsredim se na protivnicu i mislim na pobedu.

Da li imas podrsku od prijatelja?
J: Da, uvek su uz mene i veruju u mene, naravno govorim samo o onim pravim prijateljima.

Kakvi su ti planovi za buducnost?
J: Krenula sam sa zeljom da postanem majstor u karateu sto sam ostvarila. Volela bih da postanem trener i da svoje znanje i iskustvo prenesem svima koji se interesuju za ovaj sport.

Tvoja interesovanja pored karatea?
J: Trenutno zavrsavam skolu i zelim da upisem nesto vise.

Da li znas koliko si medalja osvojila na dosadasnjim takmicenjima?
J: Oko 60 medalja.

Pomeni neka znacajnija takmicenja i medalje.
J: - Otvoreno prvenstvo Skandinavije u Svedskoj - osvojila sam dva druga mesta, pojedinacno i ekipno; Sampionat Miazaky u New York-u - osvojila sam drugo mesto u katama i trece mesto u borbi; Zvanicno Evropsko prvenstvo za seniore u Slovackoj - prvo mesto; Svetski kup u Madjarskoj - ekipno, dvostruke prvakinje


DZUDO

Dzudo je savremeni borilacki sport koji se razvio iz nekoliko japanskih borilackih vestina, od kojih je najpopularnija bila dziu-dzicu, za koju se smatra da potice iz Kine. Dzudo se narocito razvija od 1882, kada ga dr Jigor Kano (1860-1938) izdvaja kao zasebnu vestinu. Medjunarodna dzudo federacija je osnovana 1951. Takmicari se dele po vrednosti u dve osnovne kategorije: na ucenike - Kiu i majstore - Dan. Najvisi stepen se izuzetno retko dodeljuje. To je 10. dan i crveni pojas Judan, koji je do sada dobilo samo 13 takmicara. Propisi predvidjaju i 11. stepen, Juicidan, uz koji takodje ide crveni pojas, a oni koji osvoje 12. dan, Junidan, nosili bi beli pojas dvostruko siri od obicnog, dok je najvece priznanje Sihan (doktor), dodeljeno samo osnivacu ovog sporta dr Jigorou Kanu.

 

TOMKOVIC DEJAN, rodjen 3. decembra 1980.godine. Ucenik IV-7

Kako si poceo da se bavis ovim sportom?
D: Moj tata je trener dzudoa i kada sam imao cetiri godine tata je otvorio dzudo klub i tako sam i ja poceo da treniram.

Koliko dugo vec treniras?
D: S obzirom na neke pauze zbog povreda, 12 godina.

Nosilac si kog pojasa?
D: Trenutno braon, ali sad treba da polazem za crni.

Sta je ono sto te motivise u ovom sportu?
D: Putovanje, pare i svaka pobeda na vecim (evropskim) takmicenjima.

Da li imas tremu pred mec?
D: Pred svaki, ali cim pocne borba ona vec nestane.

Kako se osecas u trenutku borbe?
D: Totalno se iskljucim od svega sto me okruzuje. Imam odlicnu koncentraciju, mislim samo na borbu i slusam samo trenera.

Da li imas podrsku od prijatelja?
D: Uglavnom od prijatelja iz kluba, ali najvaznija mi je podrska mojih roditelja.

Kakvi su ti planovi za buducnost?
D: Sledece godine se odrzava Evropsko prvenstvo u Beogradu i moje ambicije su da budem medju prvih cetiri (polu-finale), a ubuduce ce sve ici svojim tokom.

Tvoja interesovanja pored dzudoa?
D: Obozavam muziku i voleo bih da radim negde kao D.J.

Da li znas koliko si medalja osvojio na dosadasnjim takmicenjima?
D: Mnogo.


Priredila, Marina Stanojevic IV-7


Prethodna strana Sadrzaj Sledeca strana