Make your own free website on Tripod.com

DAN ZALJUBLJENIH

Sirom sveta 14. februar je dan rezervisan za zaljubljene, ma koliko godina oni imali. U ljubavi se uvek krece iz pocetka, pa tako Dan Sv. Valentina, zastitinika zaljubljenih, za mnoge ljude predstavlja neki novi, srecniji pocetak, iz koje ce se izroditi iskrena ljubav. Za one cija je romansa u toku ovaj, po mnogo cemu poseban dan, je idealna prilika da "njemu" ili "njoj" nesto od srca poklonimo i sapnemo dve magicne reci: VOLIM TE.

Vec pomenuti praznik se konacno nastanio i u nasim krajevima,u sta su me, recitije od bilo cega, uverili uzurbani prolaznici noseci cvece, ili brizno uvijen poklon. Dan Sv. Valentina se kod nas nije dugo slavio, medjutim poslednjih nekoliko godina, neki novi "klinci" odlucili su da postanu deo sveta, tj. poceli su da jedni drugima cestitaju Dan zaljubljenih. Pored uobicajene dileme: sta da poklonimo dragoj osobi, namece se pitanje zasto se slavi Dan Sv. Valentina. Tragajuci za odgovorom dosla sam do sledece price.

Naime, sve je pocelo 13. februara 270. godine, kada je Valentin, lepi biskup iz Ternija, voljenoj devojci poslao pismo u kome joj je otkrio svoja osecanja i zahvalio na ljubavi koju mu je pruzila. Sutradan, Valentinu je odrubljena glava, a da ironija sudbine bude veca, dzelat je bio otac njegove devojke. Ocajna devojka je, bacajuci se ocu pred noge, pokusala da izmoli milost. Na zalost, zavesa se definitivno spustila na Valentinov zivot, ali ne i na njihovu ljubav, koja se i danas pamti.

Posto sam rekla sve sto sam zelela idem da odaberem cestitku za..., a bilo bi dobro da se i vi latite olovke i prijatno iznenadite voljenu osobu.

Potrudila se da napise, Gordana Rosic II-5


Prethodna strana Sadrzaj Sledeca strana