Make your own free website on Tripod.com

Ipak se dešava

Književno veče Sanje Jevtić pod nazivom
"Ljubav je naj..."

Noć u Beogradu obećava mnogo, jer ljubav postoji u svakom deliću njegovog bića. Romantična duša Sanja ona svog Zorana svako veče sanja.

Ko zna dal' tako divna poezija nasta nekim čudom il' je samo srce vodi, da pokaže ko koga voli?... Na Novom Beogradu, preko puta hotela Jugoslavija, ima jedan mali prostor. Galerija Accord primi sve goste u čast mlade poetese i Gorana Pašalića, dečka kom gitara dobro stoji, a još bolje zvuči. Atmosfera romantiku pruži, pa i slikarska izložba pod nazivom "Janoša at", poznatog slikara Janoša Mesaroša.

Veče je otvorio čovek zaslužen pomena, organizator kjiževnih i muzičkih večeri, pa i slikarskih izložbi, pesnik Miroslav R. Mitrović. Publika je s oduševljenjem slušala pesme koje Sanja iz srca čita, a svaki njen pogled uputi ka njemu, njenoj sreći.

Ovo što sledi su stihovi, kako Sanja kaže, njene najbolje napisane pesme:

Jesen je,
iz ranjene duše teku jad i čemer
sve se oko mene okreće i ruši
opet samo suze teku,
a iznad nas orao kruži.

Ta kraljevska ptica velikih krila
gleda tugu što zavlada
nemoćna je, krešti glasno
i njega će da savlada.

Postoji ta nit među njima, malo tuge neke sete, al' svaka pesma govori za sebe. Sve pohvale dobio je i Goran, odsviravši dve pesme za koje je imao i pomoć uvažene publike.

Dal' je ljubav čudo, il' su čuda samo u našim glavama?

Matović Violeta IIIx1


Izložba "Kroz vekove i objektiv"

U biblioteci škole u prilici ste da pogledate izložbu pod nazivom "KROZ VEKOVE I OBJEKTIV". Predstavljeni su crteži kostima iz različitih vekova i modnih pravaca, kao i moderni i savremeni kostimi koji su viđenje savremene žene u novom veku iz autorskog ugla Vladimira Savića.

Drugi deo izložbe su fotografije autorke Nešković Tanje čiji su motivi različiti, od pejzaža, životinja, ljudi, do spomenika kulture. Najviše voli da radi u crno-beloj tehnici.

Glavna ideja ljudi koji su osmislili i pripremili ovaj projekat, je da se svakog meseca otvara po jedna izložba radova učenika ove škole. Postavka izložbe obuhvatala bi sve pravce umetnosti, od literarnih radova do fotografija i crteža, što zavisi od maštovitosti i kreativnosti samih učenika.

Hvala na podršci i saradnji Snežani (psihologu škole), Valentini (razrednoj), Sofiji Matić (na ustupljenom vremenu i prostoru), Katarini (profesoru srpskog) i Marini Stanojević (na grafičkoj obradi).

Poruke izložbe: pronađite način da budete srećni i ispunjeni onim što volite. Osetite dodir umetnosti i stvorite svoju umetničku ideologiju ka kojoj ćete težiti.

S.V.


Praktična nastava u Zrenjaninu

Dana 3.12.1998. četvrti razred naše škole išao je u Zrenjanin u obilazak fabrika. Ceo razred bio je podeljen u dve grupe. Jedna grupa je posetila fabriku za prerađevinu kukuruza (proizvodnja skroba).

Karakteristično za fabriku bilo je to što se osećala na SO2. Naši domaćini, tehnolozi, pokazivali su nam centrifugu za odvajanje vode od skroba, nakon čega skrob ide na sušenje u pneumatsku sušnicu, toplim vazduhom. Pogledali smo i hidrociklone u kojima se odvaja klica od kukurznog zrna (koja se može koristiti i za proizvodnju ulja). Videli smo još i postolje za enzimsku hidrolizu skroba, uređaje za kristalizaciju sa komandnom tablom i kace za močenje kukuruza.

Nakon obilaska ove fabrike otišli smo u posetu fabrici ulja "Dijamant". U njoj smo pogledali pogone za finalizaciju proizvoda (margarina, majoneza i biljne masti). Pored toga upoznati smo i sa izdvajanjem H2 za adiciju ulja. Ulje posle filtracije (u kojoj se izdvaja katalizator) ide na rafinaciju koja se vrši polušaržno.

Obilazak fabrika završili smo oko 14 h, tako da nam je ostalo još pola sata slobodnog vremena za šetnju gradom. Zbog neodgovornosti i, slobodno rečeno, drskosti pojedinih učenika iz IV-2, kasnili smo pola sata i tek u 16.30 h krenuli za Beograd.

Opšta procena bila je pozitivna za ono što smo videli u Zrenjaninu.

Pejić Dušan IV-7


Prethodna strana Sadrzaj Sledeca strana