Make your own free website on Tripod.com

Ipak se desava

Knjizevno vece Sanje Jevtic pod nazivom
"Ljubav je naj..."

Noc u Beogradu obecava mnogo, jer ljubav postoji u svakom delicu njegovog bica. Romanticna dusa Sanja ona svog Zorana svako vece sanja.

Ko zna dal' tako divna poezija nasta nekim cudom il' je samo srce vodi, da pokaze ko koga voli?... Na Novom Beogradu, preko puta hotela Jugoslavija, ima jedan mali prostor. Galerija Accord primi sve goste u cast mlade poetese i Gorana Pasalica, decka kom gitara dobro stoji, a jos bolje zvuci. Atmosfera romantiku pruzi, pa i slikarska izlozba pod nazivom "Janosa at", poznatog slikara Janosa Mesarosa.

Vece je otvorio covek zasluzen pomena, organizator kjizevnih i muzickih veceri, pa i slikarskih izlozbi, pesnik Miroslav R. Mitrovic. Publika je s odusevljenjem slusala pesme koje Sanja iz srca cita, a svaki njen pogled uputi ka njemu, njenoj sreci.

Ovo sto sledi su stihovi, kako Sanja kaze, njene najbolje napisane pesme:

Jesen je,
iz ranjene duse teku jad i cemer
sve se oko mene okrece i rusi
opet samo suze teku,
a iznad nas orao kruzi.

Ta kraljevska ptica velikih krila
gleda tugu sto zavlada
nemocna je, kresti glasno
i njega ce da savlada.

Postoji ta nit medju njima, malo tuge neke sete, al' svaka pesma govori za sebe. Sve pohvale dobio je i Goran, odsviravsi dve pesme za koje je imao i pomoc uvazene publike.

Dal' je ljubav cudo, il' su cuda samo u nasim glavama?

Matovic Violeta IIIx1


Izlozba "Kroz vekove i objektiv"

U biblioteci skole u prilici ste da pogledate izlozbu pod nazivom "KROZ VEKOVE I OBJEKTIV". Predstavljeni su crtezi kostima iz razlicitih vekova i modnih pravaca, kao i moderni i savremeni kostimi koji su vidjenje savremene zene u novom veku iz autorskog ugla Vladimira Savica.

Drugi deo izlozbe su fotografije autorke Neskovic Tanje ciji su motivi razliciti, od pejzaza, zivotinja, ljudi, do spomenika kulture. Najvise voli da radi u crno-beloj tehnici.

Glavna ideja ljudi koji su osmislili i pripremili ovaj projekat, je da se svakog meseca otvara po jedna izlozba radova ucenika ove skole. Postavka izlozbe obuhvatala bi sve pravce umetnosti, od literarnih radova do fotografija i crteza, sto zavisi od mastovitosti i kreativnosti samih ucenika.

Hvala na podrsci i saradnji Snezani (psihologu skole), Valentini (razrednoj), Sofiji Matic (na ustupljenom vremenu i prostoru), Katarini (profesoru srpskog) i Marini Stanojevic (na grafickoj obradi).

Poruke izlozbe: pronadjite nacin da budete srecni i ispunjeni onim sto volite. Osetite dodir umetnosti i stvorite svoju umetnicku ideologiju ka kojoj cete teziti.

S.V.


Prakticna nastava u Zrenjaninu

Dana 3.12.1998. cetvrti razred nase skole isao je u Zrenjanin u obilazak fabrika. Ceo razred bio je podeljen u dve grupe. Jedna grupa je posetila fabriku za preradjevinu kukuruza (proizvodnja skroba).

Karakteristicno za fabriku bilo je to sto se osecala na SO2. Nasi domacini, tehnolozi, pokazivali su nam centrifugu za odvajanje vode od skroba, nakon cega skrob ide na susenje u pneumatsku susnicu, toplim vazduhom. Pogledali smo i hidrociklone u kojima se odvaja klica od kukurznog zrna (koja se moze koristiti i za proizvodnju ulja). Videli smo jos i postolje za enzimsku hidrolizu skroba, uredjaje za kristalizaciju sa komandnom tablom i kace za mocenje kukuruza.

Nakon obilaska ove fabrike otisli smo u posetu fabrici ulja "Dijamant". U njoj smo pogledali pogone za finalizaciju proizvoda (margarina, majoneza i biljne masti). Pored toga upoznati smo i sa izdvajanjem H2 za adiciju ulja. Ulje posle filtracije (u kojoj se izdvaja katalizator) ide na rafinaciju koja se vrsi polusarzno.

Obilazak fabrika zavrsili smo oko 14 h, tako da nam je ostalo jos pola sata slobodnog vremena za setnju gradom. Zbog neodgovornosti i, slobodno receno, drskosti pojedinih ucenika iz IV-2, kasnili smo pola sata i tek u 16.30 h krenuli za Beograd.

Opsta procena bila je pozitivna za ono sto smo videli u Zrenjaninu.

Pejic Dusan IV-7


Prethodna strana Sadrzaj Sledeca strana