Make your own free website on Tripod.com

PSIHO STRANA

KRATKA PRIČA O SREĆI

Šta je sreća?

Da li smo zaista srećni?

Na koji način možemo postati srećni?

Svi imamo svoje odgovore i svi pokušavamo da pronađemo prave puteve do carstva sreće. A u tom traganju, u večitoj potrazi, mnogi zalutaju, nemoćni pred životom i pred samim sobom.

Moramo se prisetiti da je naše detinjstvo izvorište. Ta čudesna dečja metafizika, ona divna osobenost detinjstva, koju mnogi odrasli negde usput u svojim preozbiljnim životima zagube. Oni koji je sačuvaju u sebi, ili ponovo otkriju, postaju pesnici, umetnici, naučnici, ljudi otvorenog duha, spremni za nova traganja. Radoznalost, začuđenost, žudnja za saznanjem i spoznajom, to je život čiji je osnovni smisao stvaranje, igra, osetljivost za novo, drugačije, nepoznato.

Dečiji svet koji je uvek na granici stvarnog i irealnog, iznikao iz snova i mašte, suštinu sreće boji imaginacijom i pruža osećaj stalnosti, konstantnosti. Sećate se onog - "I živeli su srećno do kraja života".

Ali kada taj bajkoviti svet izbledi, suočeni sada sa realnošću i relativnošću, pokušavamo pronaći novi smisao.

ŠTA NAS TO ZAISTA MOŽE USREĆITI?

Pretpostavljam da ćete se složiti da je na prvom mestu ljubav prema samom životu, ljubav sveopšta, ljubav koju delimo sa drugim ljudima. Kao izvor samog života, ona je svakako i izvorište najintenzivnije sreće. Svi smo mi ipak jedinstveni, neponovljivi, osobeni, drugačiji, pa je i naš doživljaj sreće različit.

Pored toga i čovekova svest sama po sebi je nestalna, promenljiva. Sve ono što nas u jednom trenutku usrećuje, nadahnjuje, u sledećem momentu biva neopaženo, manje intenzivno, izbledelo.

Na koji način se izboriti u promenljivom svetu oko nas, kao i sa promenama u nama samima?

Moj savet je:

To je pravi način da prevaziđete svoju pasivnost i osećaj da ste zatočenik života i sudbine. Ono što vas čini srećnim ili nesrećnim, nije samo svet oko vas. Kada postanete svesni onog unutrašnjeg sveta u vama, kada razotkrijete sopstveni kosmos, shvatićete da svaki osećaj koji dolazi spolja je manje intenzivan od osećaja koji potiče iz dubine bića, od osećaja duše. Zato je put vaše sreće put vašeg ostvarenja, put samoostvarenja.

Postoji jedna priča o tome:

Jedan stari hodočasnik išao je usred zime preko mosta u podnožju Himalaja, kada je počeo padati sneg. Čuvar prelaza ga je pitao: "Kako ćeš, dobri čoveče, stići gore po ovakvom vremenu?"

Starac mu je odgovorio:

"Moje srce je već stiglo tamo, ostatku mene lako je da ga prati."

NA VAŠEM PUTU DO HIMALAJA, PUSTITE NEKA VAS SRCE VODI!

Snežana Pavlović
školski psiholog


Prethodna strana Sadrzaj Sledeca strana